Želudac I probava

  1. doppelherz.ba
  2. Proizvodi
  3. Želudac I probava

Želudac i probava – prirodna pomoć protiv zatvora, žgaravice ili nadutosti

Zdravlje je naša najdragocjenija imovina i mi ga uzimamo zdravo za gotovo.

Zdrava probava igra posebnu ulogu za našu zdravlje. Nije bez razloga da mnoge izreke postoje u običnom govoru, kao što je "nesposobnost da nešto probavim" ili "nešto treba probaviti".
Sistem za varenje neumorno radi svaki dan i opskrbljuje naše tijelo vitalnim nutrijentima. Proces probave uključuje mnoge organe, kao što su želudac, tanko i debelo crijevo, jetra i žučna kesa, koji se međusobno spajaju poput zupčanika u mašini. Dokle god ova interakcija funkcioniše, naša probava prolazi manje-više nezapaženo.
Međutim, postoje faktori, kao što su ishrana bogata mastima, nedostatak fizičke aktivnosti ili stres koji mogu dovesti do probavnih poremećaja.

Gotovo svi znaju iz iskustva:

Probavne smetnje, žgaravica, zatvor, dijareja ili neugodni nadimanje mogu značajno narušiti kvalitetu našeg života. Postoje fitonutrijenti, na primjer, koji mogu biti od pomoći protiv zatvora ili za aktivnu probavu masti.

Savjeti za dobru probavu:

  • Riješite se  stresa, alkohola i cigareta
  • Žvačite hranu polako i temeljno
  • Ujutru na prazan stomak popijte čašu tople vode
  • Jedite hranu bogatu vlaknima, uključujući voće i povrće
  • Izbjegavajte povrće koje nadima, kao što su kupus i luk
  • Jedite male, česte obroke tokom dana
  • Pridržavajte se redovnog vremena za toalet
  • Izbegavajte da jedete sirovo povrće uveče
  • Redovno vježbajte

Ricinusovo ulje – prirodna pomoć kod zatvora

Činjenica je da se mnogi ljudi moraju boriti s produktom civilizacije koji se zove lijena crijeva. Nedostatak fizičke aktivnosti, neuravnotežena prehrana, stres ili promjena prehrane mogući su uzroci tromosti crijeva ili čak opterećujućeg zatvora. Ricinusovo ulje može pomoći ako se zatvor javlja povremeno.
Ricinus, ili ricinus, biljka potječe iz tropskih i suptropskih krajeva, a danas se nalazi u cijelom mediteranskom regionu. U našim baštama, biljka ricinus je popularna pod nazivom "čudesno drvo". Dragocjeno ricinusovo ulje ekstrahira se iz šiljastih plodova kapsule blagim hladnim ceđenjem. Ricinusovo ulje ima vrlo oštar okus koji možete izbjeći uzimanjem u obliku kapsula sa 100% prirodnim sastojcima. Precizno doziranje čini laksativne kapsule s ricinusovim uljem ugodnim za probavu. Ovisno o količini ricinusovog ulja unesenog uz kapsulu, laksativni učinak nastupa prije ili kasnije.

Kurkuma – korijen sa probavnim svojstvima

Biljka kurkuma (Curcuma longa L.) pripada porodici đumbira i višegodišnja je zeljasta biljka sa debelim, mesnatim gomoljima kojoj je potrebna vruća, vlažna klima i značajnu količinu vode za razvoj. Njegova distribucija datira od Indije preko Indonezije i Tajlanda do Kine. Glavno područje uzgoja danas je u Indiji.
Tamo se biljka koristi kao začin više od 4000 godina i smatra se svetom. Kurkuma se takođe koristi u ajurvedskoj medicini.
Kod nas je zeljasta biljka poznata i kao "žuti korijen". Koristi se kao začin ili boja, kao alternativa skupom šafranu. Kurkuma je ono što kariju prahu daje tipičnu žutu boju, ali i senf ili neki proizvodi od mesa su obojeni na ovaj način.
Aromatična biljka je posebno poznata po svojim probavnim svojstvima za masna jela.

Artičoka – za aktivnu probavu masti

Artičoka pripada porodici čičaka i korisna je biljka iz mediteranskog regiona sa veoma dugom tradicijom. Još u antičkom svijetu, Egipćani, Grci i Rimljani uživali su u ovom povrću kao delikatesu.
Mnoge priče govore da su stari Rimljani oživljavali svoju probavu – nakon svojih zloglasnih gozbi s masnom hranom i alkoholom – uz pomoć artičoka.
Danas znamo precizne efekte artičoke. Prirodni sastojci gurmanskog povrća pozitivno utiču na nivo holesterola i aktivnu probavu masti. Cinarin sadržan u artičoki stimuliše jetru da proizvodi više žuči. Žuč je uključena u varenje svih masti.
Razgrađuje masti u male komadiće lako svarljive. Pospješuje rad gastrointestinalnog trakta i sprječava probavne smetnje, kao što su zatvor ili probavne smetnje.
Naš savjet: Isprobajte artičoku ugodnog gorkog okusa kao predjelo ili u salati.