Mišići,kosti I pokretljivost

  1. doppelherz.ba
  2. Proizvodi
  3. Mišići,kosti I pokretljivost

Zdravi mišići i kosti – sa magnezijumom, kalcijumom i vitaminom C

Aktivnost i životna radost usko su povezani s našim fizičkim zdravljem. Teško da nas išta čini sretnijim od vježbanja; jedva da nešto više razbistri um.

Cijelo naše tijelo je po prirodi prilagođeno kretanju i ispravno funkcionira samo ako smo dovoljno fizički aktivni. Povremeno naprezanje pomaže u održavanju vitalnosti.

Ali istina je da savremeni život nudi visok nivo udobnosti. Svakodnevna iskušenja uključuju udoban kauč, auto ili pokretne stepenice. Pokušajte da unesete više vježbe u svoj život malim koracima. Svakako će svaka osoba pronaći nešto u čemu posebno uživa, bilo da je to šetnja, igranje loptom, bavljenje sportovima izdržljivosti ili baštovanstvo. Pravljenje 10.000 koraka dnevno može biti dobar cilj. Pedometar (brojač koraka) je uređaj koji se lako koristi u tu svrhu.

Vježbanje je zabavnije kada naši mišići, zglobovi i kosti funkcionišu glatko. Osim fizičke aktivnosti, važno je adekvatno opskrbiti kosti, mišiće i hrskavicu hranjivim tvarima iz naše hrane. Naročito značajni za naš cjelokupni mišićno-koštani sistem su, na primjer, minerali magnezijum i kalcijum kao i vitamin C.

Magnezijum i kalcij se međusobno podržavaju u radu za kosti i mišiće, vitamin C je važan.

Uvijek zapamtite: "Život je pokret, pokret je život!"

Magnezijum i kalcijum – minerali za mišiće i kosti

Magnezijum i kalcijum su vjerovatno najpoznatiji minerali, a gotovo svi povezuju kalcijum sa zdravim kostima i zubima, a magnezijum sa funkcijom mišića.
Ali magnezijum preuzima puno više funkcija od toga. Za oko 300 enzima je potreban magnezijum. Stabilizira naš kostur, važan je za prijenos podražaja s nerava na mišiće, potreban je za energetski metabolizam i, naravno,za kontrakciju mišića.

Oba minerala su vitalna za nas ljude i njihov adekvatan unos se mora osigurati. Magnezij se nalazi u mnogim namirnicama, posebno u proizvodima od cjelovitih žitarica, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima. Mlijeko i mliječni proizvodi su također dobri izvori kalcijuma.
U prosjeku je dnevno potrebno 350-400 mg magnezija, ali se ta potreba može povećati u određenim životnim situacijama kao što su stres, težak fizički rad itd.

Potencijalno povećane potrebe za magnezijumom:

  • Takmičarski sportovi
  • Teški fizički rad
  • Stres
  • Dijabetes ili kardiovaskularne bolesti
  • Dijeta ili nedovoljna težina
  • Često konzumiranje alkohola
  • Lijekovi, kao što su kontracepcijske pilule ili diuretici

Naše tijelo može signalizirati nedovoljnu opskrbu magnezijem na različite načine. Grčevi mišića, posebno noćni grčevi u potkoljenici su najčešći znakovi.

Kalcijum je esencijalna komponenta skeleta i važan je za održavanje naših kostiju i zuba. Doprinosi koagulaciji krvi i, zajedno s magnezijem, važan je za funkciju mišića.
Trudnice posebno treba da obrate pažnju na adekvatan unos kalcijuma jer je bebi potreban mineral za novorastuće koštane strukture.
Ali i lijekovi, kao što je kortizon, ili prekomjerna konzumacija kafe, alkohola ili kola, mogu izvući kalcij iz kostiju.
Djeca imaju povećanu potražnju za kalcijem zbog rasta, kao i žene nakon menopauze.

Vitamin C – askorbinska kiselina za zdravu hrskavicu

Vitamin C (askorbinska kiselina) je većini ljudi poznat kao podrška imunološkom sistemu, ali on je mnogo više od toga! Također igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena, a time i funkciji hrskavice.
Zdrava hrskavica je svojevrsna zaštitna obloga u zglobovima i međupršljenskim diskovima. Prekriva površine zglobova glatkim, elastičnim slojem kolagenih vlakana koji mogu biti debljine do 5 mm. Ovo, zajedno sa sinovijalnom tečnošću, omogućava glatko klizanje zglobnih površina.

Da bi ostala elastična i elastična, hrskavici su potrebni hranljivi sastojci, kao što je vitamin C. Zglobna tečnost (synovia) prenosi dragocjene hranljive materije u hrskavicu. Međutim, to se odvija samo putem difuzije, drugim riječima naprezanjem i rasterećenjem zgloba. Dakle, vježba je neophodna za zdrave zglobove.

Budući da askorbinska kiselina igra značajnu ulogu u funkciji hrskavice, agrumi i povrće iz porodice kupusa, poput prokulice, brokule ili kelja trebali bi biti redovan dio vaše prehrane.
Međutim, pošto je vitamin C rastvorljiv u vodi i osetljiv na toplotu, povrće treba lagano kuvati.