Zdravlje očiju
Proizvodi za zdravlje očiju
- Doppelherz aktivDječiji vidDodatak prehrani
Zdravlje očiju
Naš vid je naše najdragocenije čulo, jer nam obezbeđuje oko 80% svih informacija o životnoj sredini. Naš mozak treba otprilike jednu trećinu svog kapaciteta da obradi sve vizuelne utiske! Prepoznajemo boje, oblike ili pokrete i čak možemo vidjeti u tri dimenzije, procijeniti udaljenosti i veličine.
Naše oči, međutim, nisu samo najljepši osjetilni organ, već i najosjetljiviji. Zaštitite i ojačajte svoj vid - jer dobar vid je glavni dio našeg kvaliteta života!
Zdrava ishrana za oči
Oko 40. godine, prirodni vid obično počinje da opada, ali svoje oči možemo podržati pravim načinom života. Dijeta koja vodi računa o vidu u kombinaciji s jednostavnim ponašanjem kao što su redovne posjete oftalmologu, nošenje sunčanih naočara za zaštitu od UV zraka ili prestanak pušenja važni su temelji za zdravlje vaših očiju i održavanje vida.
Ali šta je to "dijeta koja vodi računa o očima"?
Njemačko društvo za ishranu preporučuje "jedenje 5 porcija voća i povrća dnevno" kako bi se zadovoljile normalne potrebe za vitaminima i elementima u tragovima. Metabolizam očiju takođe ima koristi od toga, jer naše oči jedu zajedno. Različiti nutrijenti i zaštitne tvari pomažu u razvoju dobrog vida, ali također sudjeluju u održavanju vidne oštrine do starosti.
Hranljive i zaštitne supstance za oči:
Najpoznatiji nutrijent povezan sa zdravljem očiju je vitamin A. Budući da vitamin A doprinosi održavanju normalnog vida, to je dovelo do njegovog naziva "vitamina za oči". Vitamin A - vitamin za oči.
Dobri izvori vitamina A su iznutrice kao što su jetra, masni sir, haringa ili skuša, kao i jaja. Mrkva je bogata beta-karotenom, prethodnikom vitamina A, i često se naziva hranom za dobar vid. Potreba za vitaminom A može se povećati zbog posebnih zahtjeva kao što su rad na ekranu, produženo gledanje televizije, intenzivno izlaganje sunčevoj svjetlosti ili česta noćna vožnja.
Lutein + Zeaksantin - Komponente makule
Naš visok kontrast i oštar vid dugujemo „žutoj mrlji“ (macula lutea), maloj površini u mrežnjači. Žuta boja nastaje zbog povećanog prisustva biljnih pigmenata luteina i zeaksantina. Budući da sunčeva svjetlost gotovo direktno ulazi u područje žute pjege, priroda je osmislila lutein i zeaksantin kao posebno visoku antioksidativnu zaštitu.
Karotenoidi lutein i zeaksantin nalaze se u povrću kao što su kelj, šparoge, sirovi spanać ili peršun.
Cink, selen + vitamin C + E - štit za oči
Naše su oči izložene stalnom ponavljajućem izlaganju svjetlu i procesu oksidativnog stresa vida. To može dovesti do povećanog stvaranja slobodnih radikala. Da bismo ih razgradili, naše tjelesne stanice imaju poseban štit: vitamini C i E, kao i elementi u tragovima selen i cink, doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Agrumi, paprike ili jagode su dobro poznati izvori vitamina C. Vitamin E se uglavnom nalazi u biljnim uljima. Selen i cink uglavnom konzumiramo kroz hranu životinjskog porijekla poput ribe i mesa.
Naš savjet: Zašto ne uživati u kamenicama, one su najbogatiji izvor hrane cinkom!
Omega-3 masne kiseline DHA - komponenta vizuelnih ćelija
DHA, polinezasićena omega-3 masna kiselina, posebno je vrijedna za zdravlje očiju. DHA je najčešća masna kiselina u mozgu i vidnim ćelijama. Važan je za strukturu mrežnjače i stoga igra ulogu u održavanju normalnog vida. DHA se ne nalazi samo u retini, već iu masnom suznom filmu. Zdrav suzni film osigurava da suzna tekućina ne ispari i da oči ostanu dobro navlažene. Posebno dobri izvori omega-3 masnih kiselina su hladnovodne ribe kao što su haringa, skuša ili losos.
Naš vid je naše najdragocjenije čulo - podržavajte ga od početka!