Imuni system I zaštita čelija

  1. doppelherz.ba
  2. Proizvodi
  3. Imuni system I zaštita čelija

Proizvodi za zaštitu imunološkog sistema i ćelija

Naše tijelo je stalno izloženo virusima i bakterijama. Srećom, to u većini slučajeva nikada i ne primjećujemo jer nas zdrav i snažan imunološki sistem pouzdano štiti od ovih napada.

Vlastiti odbrambeni sistem našeg tijela ima niz mogućnosti na raspolaganju i normalno štiti naš organizam vrlo efikasno. Po rođenju, naš imuni sistem još nije u potpunosti razvijen, ali neprestano „uči“. Imamo urođenu odbranu od svih neprijatelja našeg tijela, ali naš imunološki sistem se također može posebno boriti protiv određenih patogena koji se prepoznaju u sekundarnoj infekciji.

Dobra vijest: svako može aktivno podržati zaštitu ćelija od oksidativnog stresa i ojačati svoj imuni sistem! Dovoljno sna, vježbanje na otvorenom, kao i redovne faze odmora za punjenje baterija su važni preduslovi.
Još jedan neophodan pristup je dobra opskrba hranjivim tvarima za vlastitu odbranu našeg tijela. Posebno, dovoljne količine vitamina C i D, kao i elemenata u tragovima selena i cinka treba redovno unositi hranom.
Ovi nutrijenti doprinose normalnoj funkciji imunog sistema i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Savjeti za jak imuni sistem:

  • Često perite ruke
  • Pijte dovoljno
  • Redovno prozračite prostorije
  • Sauna i topli/hladni tuševi
  • Vježbajte na otvorenom
  • Izbjegavajte stres
  • Održavajte crijevnu floru zdravom
  • Dovoljno spavajte
  • Osigurajte dobru opskrbu hranjivim tvarima

Vitamin D – podržava imuni sistem

Vrlo je vjerovatno da ste u posljednje vrijeme sve više čuli i čitali o vitaminu D. I to sa dobrim razlogom, jer vitamin D ne samo da doprinosi normalnom održavanju kostiju i funkciji mišića, već je i neophodan za naš imuni sistem! On mobilizira odbrambeni mehanizam našeg tijela omogućavajući mu da se bori protiv neželjenih mikroba – ali samo ako je dostupan u dovoljnim količinama.

Međutim, činjenica je da prema najnovijem njemačkom nacionalnom istraživanju potrošnje, 82% muškaraca i 91% žena nema dovoljno vitamina D u svom tijelu.

Druga činjenica je da je vitamin D jedan od rijetkih vitamina koje tijelo može samo proizvesti. Za to je, međutim, potrebna sunčeva svjetlost na našoj koži.

Tokom zimskih mjeseci sunce nije dovoljno visoko na nebu da emituje dovoljnu količinu UV-B zraka. Također, sve više ljudi ostaje u zatvorenom prostoru, na primjer zbog posla, ili izbjegava direktnu sunčevu svjetlost. Stariji ljudi, posebno, pokazuju izuzetno niske vrijednosti vitamina D, jer  proizvodnja prirodno opada s godinama.

Ishrana bogata vitaminom D preporučuje se posebno u zimskoj sezoni. Ali s druge strane, postoji samo nekoliko namirnica, poput jetre i masne morske ribe, koje sadrže velike količine vitamina.

Antioksidansi - zaštita ćelija cinkom, selenom, vitaminom C i vitaminom E

Antioksidansi, kao što su cink, selen, vitamin C i vitamin E, podržavaju normalnu funkciju imunog sistema i doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Ali šta je zapravo "oksidativni stres?"

Oksidativni stres pokreću takozvani "slobodni radikali". To su agresivne supstance koje oštećuju ćelije kojima smo izloženi zbog uticaja na životnu sredinu, kao što su izduvni gasovi automobila, ozon ili dim cigareta. Sopstveni zaštitni sistem našeg tela je sposoban da prihvati određenu količinu ovih agresivnih jedinjenja kako bi se izbjeglo potencijalno oštećenje ćelija.

A priroda nudi podršku: antioksidansi (hvatači radikala) imaju svojstva zaštite ćelija i doprinose održavanju funkcionalnosti ćelija.

Elementi u tragovima, kao što su selen ili cink, ili vitamini C i E, su među ovim antioksidansima.

Vitamin C (askorbinska kiselina) nalazi se u velikom broju voća i povrća. Najpoznatiji dobavljači vitamina C su, naravno, agrumi, ali povrće poput brokule ili kelja može čak sadržavati i više vitamina C. Ali pazite: vrijedna askorbinska kiselina, koja je topiva u vodi, može se izgubiti u procesu kuhanja.

Vitamin E (tokoferol) je biljni vitamin, zbog čega su biljna ulja i orašasti plodovi lideri po sadržaju vitamina E. Male količine dragocjenog vitamina, međutim, sadrže i jaja i puter, na primjer.

Esencijalni elementi u tragovima cink i selen također se moraju unositi hranom u dovoljnim količinama. Prehrambeni proizvodi životinjskog porijekla sadrže više cinka nego hrana na bazi povrća. Međutim, kada je riječ o lideru hrane s visokim udjelom cinka, mišljenja se oštro razlikuju u pogledu ostrige.

Dobri izvori selena su, na primjer, riba, morski plodovi, teletina i žumance. Selen se zapravo nalazi u biljnoj hrani, ali intenzivna obrada usjeva na  poljoprivrednom zemljištu uticala je na sadržaj selena u brašnu i hljebu.