Omega-3 - masne kiseline

  1. doppelherz.ba
  2. Proizvodi
  3. Omega-3 - masne kiseline

Omega-3 masne kiseline - svestrane za vaše zdravlje

Naša ishrana ima direktan uticaj na naše zdravlje. Ovdje su od posebnog značaja omega-3 masne kiseline. Javljaju se u posebnim biljnim uljima, orašastim plodovima i prije svega, u svom najefikasnijem obliku, u morskoj ribi. Mnogi ljudi čuju "masne kiseline" i misle na masti općenito. Ali ne brinite, postoje velike razlike.

Prvo, postoji razlika između zasićenih i nezasićenih masti. Ne bismo trebali unositi previše nezasićenih masti koje se uglavnom nalaze u mesu i proizvodima od punomasnog mlijeka.
Ali za zdrav metabolizam potrebne su nam određene dobre masti. Ove "zdrave" masti uključuju polinezasićene omega-3 masne kiseline, prije svega dokozaheksaensku kiselinu (DHA) i eikozapentaensku kiselinu (EPA).
Nerođenom djetetu u maternici su već potrebni EPA i DHA za njegov fizički i mentalni razvoj. U svakom životnom dobu, međutim, omega-3 masne kiseline igraju važnu ulogu. One su, osim toga, od velikog značaja za metabolizam mozga i normalnu funkciju srca, te doprinose održavanju zdravlja očiju. Nije bez razloga da se vrijedne omega-3 masne kiseline smatraju multitalentom za naše zdravlje.

Jedemo premalo ribe!

Vrijedne omega-3 masne kiseline važan su dio naše zdrave prehrane. Ali, nažalost, često radije konzumiramo zasićene masti sa masnim mesom i mesnim proizvodima koje jedemo, a da ne unosimo dovoljno "dobrih", nezasićenih masnih kiselina.

Naročito morske ribe, kao što su losos, skuša i haringa su bogat izvor polinezasićenih omega-3 masnih kiselina eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA).

Ali činjenica je da, prema njemačkom nutricionističkom društvu, mnogi ljudi jedu mnogo manje ribe od preporučene. 16% njemačkih građana uopšte ne jede ribu. Nivoi utvrđeni kod djece i adolescenata također ne zadovoljavaju preporuke.

Dva riblja obroka sedmično bi bila idealna, s tim da se barem jedan sastoji od morske ribe.

Naš savjet: Šta je sa početkom redovnog kupovanja ribe na  pijaci? File soma je vrlo blagog okusa i stoga posebno pogodan za "početne ribojede" ili djecu.

Omega-3 sa EPA i DHA 

Omega-3 masne kiseline EPA i DHA su pravi multitalent, a studije sve više potvrđuju njihov povoljan uticaj na veliki broj zdravstvenih problema. Neki naučnici čak tvrde da je specifičan razvoj ljudskog bića moguć samo zahvaljujući ribi kao izvoru hrane.

Za normalnu funkciju mozga:

Na našu sposobnost učenja i koncentracije utiče i hrana koju jedemo.
Omega-3 masne kiseline mogu posebno doprinijeti održavanju normalne funkcije mozga jer je dokazano sadržaj DHA bio najveći u metabolički aktivnim područjima mozga, kao što su mitohondrije, sinapse i moždana kora. Preduvjet za normalan metabolizam mozga je, dakle, adekvatan udio DHA masnih kiselina u hrani koju jedemo. Preporučeni dnevni unos DHA je 250 mg.

Za normalan rad srca:

Za zdravo srce nisu važni samo vježbanje, san i opuštanje, već i pravilan režim ishrane. Dovoljni nivoi DHA i EPA daju vrijedan doprinos normalnoj funkciji srca. Dnevni unos od 250 mg EPA i DHA imat će plodan učinak.

Za normalan vid:

Oko 80% svih informacija koje primamo o našoj okolini dolazi nam putem čula vida. Ovo je dovoljan razlog da zaštitimo naše oči i očuvamo ih u dobrom zdravlju. I ovdje omega-3 masne kiseline igraju važnu ulogu jer su one komponente mrežnjače i fotoreceptora. Dnevni unos od 250 mg DHA može posebno imati pozitivnu ulogu za održavanje normalnog vida.

Tokom trudnoće i dojenja:

Već tokom trudnoće, omega-3 masne kiseline EPA i DHA utiču na normalan i zdrav razvoj bebinih očiju i mozga. DHA masne kiseline je modul mozga, nervnog tkiva i očiju koji se taloži pred kraj trudnoće i tokom perioda laktacije.

Budući da trudnica isporučuje DHA nerođenom djetetu direktno kroz pupčanu vrpcu, preporučuje se povećan dnevni unos od 200 mg DHA uz preporučeni dnevni unos od  250 mg EPA/DHA.