Srce I krvni sudovi

  1. doppelherz.ba
  2. Proizvodi
  3. Srce I krvni sudovi

Podržite svoje srce i cirkulaciju

Srce radi dan i noć, cijeli život. Svakog dana zdravo srce otkuca oko 100.000 puta. Uz pomoć krvnog pritiska, potrebna je samo jedna minuta da se cjelokupna količina krvi osobe pumpa po cijelom tijelu kroz cirkulacijski sistem. Značenje i svrha: Svaki organ i svaka ćelija u tijelu moraju biti snabdjeveni dovoljnim količinama hranljivih materija i kiseonika. Krv obogaćena kiseonikom mora biti dostavljena tamo gde je potrebna, a stara, iskorišćena krv se transportuje nazad u srce. Srce i krvni sudovi zajedno čine kardiovaskularni sistem.

Srce ima različite načine prilagođavanja svojih performansi povećanim potrebama krvi tokom fizičkog napora. Trebali bismo zaštititi i ojačati naš kardiovaskularni sistem kako bismo mu omogućili postizanje ovog nevjerovatnog učinka.

Kako podržati i održati zdravo srce:

  • Izbjegavajte stres
  • Redovno vježbajte
  • Napunite svoj tanjir svježom I raznolikom hranom
  • Jedite hranu sa malo masti i malo soli
  • Pijte puno vode
  • Izbjegavajte droge koje izazivaju ovisnost
  • Spavajte dovoljno
  • Održavajte normalnu težinu

Dobra Ishrana

Uz uravnoteženu i zdravu ishranu možete dati veliki doprinos svom opštem zdravlju i dobrobiti. Ne brinite, čak i ishrana koja je zdrava za srce može biti ukusna i zadovoljavajuća!

Jednostavno rečeno, hrana koju biramo treba da bude svježa, nemasna, uglavnom na bazi povrća i adekvatna u smislu kalorijskog unosa.

Pokušajte da jedete što više hrane sa visokim sadržajem vitamina i vlakana, kao što su voće i povrće (npr. salate od sirovog povrća ili krompir). Preporučena količina je 3-5 porcija dnevno, odnosno 400 grama.

Izbjegavajte masnu hranu i čestu konzumaciju mesa ili mesnih proizvoda. Ako jedete meso, najbolje je da odaberete lagano, nemasno meso ili živinu. U kuhanju treba da preferirate biljne masti, kao što su maslinovo ili repino ulje, nego životinjske masti. Biljna ulja su bogata vrijednim nezasićenim masnim kiselinama. Šaka orašastih plodova ili sjemenki, također je dobar izvor zdravih masnih kiselina.

Morska riba je također važna u ishrani za zdravlje srca. Ribav je još jedan dobar izvor za polinezasićene omega-3 masne kiseline EPA i DHA i doprinosi normalnoj funkciji srca. Dobro je imati ribu na meniju barem dva puta sedmično.

Jeste li ljubitelj bilja? Dobro, jer sa svježim začinskim biljem i začinima štedimo sol. Naše prehrambene navike, nažalost, uključuju preveliku količinu soli, što nepovoljno utiče na krvni pritisak.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, vodite računa o ravnoteži tečnosti, učinili ste mnogo za svoje zdravlje. 2-3 litre vode, čaja ili nezaslađenih mješavina soka/vode su poželjnije od voćnih sokova i bezalkoholnih pića bogatih šećerom te visokokaloričnih sokova.

Bijeli luk – pomaže u prevenciji arterioskleroze

Bijeli luk (allium sativum) pripada porodici Alliceae (zajedno sa lukom i prazilukom) i poznat je kao povrće, začinska i ljekovita biljka skoro u cijelom svijetu. Biljka bijelog luka koristi se u tradicionalnoj medicini više od 5000 godina. Bijeli luk su  koristili stari Egipćani za održavanje dobrog zdravlja i performansi prilikom izgradnje piramida. Do danas je bijeli luk vrlo cijenjen zbog svog dragocjenog doprinosa vaskularnom zdravlju i koristi se za prevenciju opće arterioskleroze.

Međunarodna kuhinja sadrži širok izbor primjena svježeg bijelog luka:

  • Cijeli karanfilić: Za mazanje pečenja.
  • Kaša: zgnječeno čehno bijelog luka je dobro dodati u pire krompir i  supe.
  • Sok: Svježi sok od bijelog luka se lako pravi sa presom za bijeli luk i savršen je dodatak mnogim jelima.
  • Pažnja: Nemojte pregrijati bijeli luk jer previsoke temperature uništavaju dragocjene hranjive tvari. Bijeli luk, dakle, treba dodati neposredno pred kraj kuhanja.

Inače, najpoznatija supstanca u bijelom luku je sumporna aminokiselina: aliin.

Guljenjem i mljevenjem čehna bijelog luka, sastojak aliin se pretvara u alicin. Alicin je također ono što bijelom luku daje tipičan miris i u prirodi služi biljci kao odbrambeni mehanizam.

Glog – za snažno srce

Glog iz porodice rosaceae je takođe poznata i dokazana ljekovita biljka. Ostali uobičajeni nazivi uključuju  majčinski cvijet, majčinac, živi trn, bijeli trn, majčinka i glog, a plodovi nalik bobičastom voću imaju ukus brašna. Generičko ime Crataegus aludira na njegovo čvrsto drvo (grčki krataios = čvrsto, čvrsto).

Njegovo blagotvorno djelovanje na srce i cirkulaciju cijenilo se još u srednjem vijeku. I danas su preparati od gloga popularni za slučajeve oslabljenog rada srca – posebno u starijoj dobi.

Aktivne supstance gloga nalaze se u crvenim bobicama, kao I u listovima i cvjetovima. Osušeni brzo i pod blagim uslovima, bogati su dragocijenim fitonutrijentima, kao što su flavonoidi i procijanidini.