Kontakt

Zdravstveni vodič – ojačajte svoje zdravlje

Naše zdravlje je naša najveća prednost i svi mi bi trebali nastojati da ga čuvamo i njegujemo. Prema jednoj italijanskoj izreci, “zdravlje je so. Primjetiš tek kad ga nema.” Zdravlje je puno više od izostatka bolesti. Naš cilj bi trebao biti da čuvamo zdrav smisao tokom čitavog životnog vijeka.

Životni vijek raste iz generacije u generaciju. Pa čak i danas osobe sa 60 godina starosti mogu se radovati još 20 godina života. Ali promjena u stavu prema samom sebi i vlastitom zdravlju je također povezana sa godinama strarosti. Samozadovoljstvo kao i zdravstvena zaštita se povećavaju sa godinama i više se ne prepušta doktorima.

Na slijedećim stranicama možete pronaći mnoštvo korisnih informacija! Na primjer, naša ishrana je veoma važna kod prevencije bolesti. Jer sa raznovrsnom i zdravom ishranom stavljamo temelj za adekvatno snabdijevanje neophodnih vitamina, minerala, elemenata u tragovima, zdravih masnih kiselina i sekundarnih biljnih supstanci. Ali studije zapravo pokazuju da veliki broj populacije ne unosi dovoljnu količinu bitnih hranjivih materija.

Fizička aktivnost je također bitan faktor zaštite zdravlja i ovisi samo o nama. Svako ko ne vježba dovoljno dovodi se u situaciju da ima zdravstvene posljedice, kao što su nepravilno držanje, pretilost ili visok krvni pritisak. Na osnovu genetike, čovjek je dizajniran da pređe nekoliko kilometara dnevno.

U tom procesu vrlo je jednostavno ubaciti više tjelesne aktivnosti u svakodnevni život. Redovne duge šetnje, vožnja biciklom ili neki drugi timski sportovi sa prijateljima i kolegama – sve to nas čini više uravnoteženiim i povećava samopoštovanje. Jer samo tamo gde postoji vježba, postoji i život!

Znanje nas također čini zdravim: na narednim stranicama možete nadopuniti vaše znanje o zdravlju. Ovdje možete pronaći detaljne informacije iz oblasti kao što su zdravlje očiju, kardiovaskularni sistem, krv, zglobovi ili mišići.

Nadamo se da vam možemo dati mnogo zanimljivih i važnih informacija o održavanju i čuvanju vašeg zdravlja, kao i o aktivnoj prevenciji i izbjegavanju bolesti i simptoma fizioloških nedostataka.